Den svenske kirke færdigrenoveret

Den svenske kirke færdigrenoveret

Efter et års renovering af Den svenske kirke ved Østerport Station er kirken færdig med nyt tag og facade.

Det er ikke uden grund, at Gustavskirken eller ‛Den svenske kirke’ på Folke Bernadottes Allé 4 på Østerbro igennem det seneste år har været omgivet af stilladser.

Efter i årtier at have været indhyllet i partikelforurening fra biler og toge var facaden blevet sort. Taget var svækket, pus faldt af væggene, og så var mørtelen mellem murstenene blevet så porøs, at den bogstavelig talt kunne kradses af med en finger.

Men siden juni har 2015 har håndværkere bl.a. udskiftet det meste af taget, malet spiret i den oprindelige guldfarve og repareret teglstenene på kirkens brandkarme. Samtidig er kirkens mursten afrenset, så man igen kan se den oprindelige mørkebrune teglsten indenunder. Mørtelfugerne på kirken er udskiftet, så de harmonerer med murstenen.

Undgår dyre reparationer
‟Facaderenoveringen betyder, at kirken ikke forvitrer eller tager varigt skade, så man senere skal bekoste dyrere reparationer, men derimod holder 20-30 år længere. Vi har bl.a. fuget vinduerne og gesimserne. Her har udfordringen været at understøtte de mange detaljer i arkitekturen. Afrensningen af kirken gør, at kirken har fået en lysere farve, og det er bestemt pænere at se på,” siger adm. direktør Lars Bonde Lindberg hos Stenklint A/S.

Murermesterfirmaet Tore Bredtoft, der er specialiseret i renovering af kirker og fredede ejendomme, reparerer kirkens tag, skorsten og spir, mens murerentreprenørfirmaet Stenklint A/S har haft ansvaret for facaderenoveringen.

Skal opfylde skrappe krav

Kravene til renoveringen af Gustavskirken er skrappe, fordi der er tale om en bevaringsværdig bygning, forklarer ansvarlig arkitekt for Gustavskirken, Mikael Johansson.

‟Formålet med renoveringen har været at føre kirken tilbage til de oprindelige farver, som blev anvendt ved opførelsen i 1911. Stenklint har leveret mørtel i en beigebrun farve tæt på orginalen til at understøtte den rødbrune, grove, hårdtbrændte mursten, og den passer perfekt til farven og teksturen. Fugningen er gjort meget præcist, hvilket f.eks. er tydeligt omkring vinduerne og på den detaljerede gesims. Det vigtigste for os er, at man ikke skal kunne se, at håndværkerne har været inde og pille i kirkens konstruktioner. Det er lykkedes, og vi er meget tilfredse med resultatet,” siger Mikael Johansson

FØLG OS PÅ LINKEDIN –
og få automatisk de kommende blogindlæg om at søge job.